Borg Technisch Beveiligingsbedrijf
Installatiebedrijf Brandmeldinstallaties

Koperbekabeling

nexans_utpKoperkabels zijn er in twee varianten: de coaxkabel en de twisted pair kabels. Coaxkabels werden in het verleden vaak toegepast, maar in nieuwe bekabeling eigenlijk niet meer. Twisted pair kabels worden momenteel verreweg het meest gebruikt binnen netwerken. De kabels worden onderverdeeld op basis van de mate van afscherming die er om de ader is geplaatst. Met het oog op de EMC- norm, die straling regelt, kan deze afscherming zeer van belang zijn.

De verschillende soorten twisted pairs kabel:

UTP- kabel (Unshielded Twisted Pair): een kabel waarbij geen afscherming aanwezig is. Dit komt de EMC- eigenschappen niet ten goede, maar dit wordt ondervangen door een hoge mate van symmetrie in de kabelparen en de aangesloten apparatuur. De kabel wordt in een goed geaarde metalen goot gelegd. De voordelen van UTP- kabels zijn dat ze goedkoop zijn en eenvoudig aan te sluiten en er is geen aarding nodig.
FTP- kabel (Foiled Twisted Pair): een kabel met daaromheen de afscherming van metaal folie. Door deze afscherming zijn de EMC- eigenschappen dus beter. De metalen goten zijn niet altijd noodzakelijk.
SFTP- kabel (Shielded Foiled Twisted Pair): bij deze kabel is er naast folie ook een vlechtwerk aangebracht. Deze extra bescherming biedt een betere bescherming tegen laagfrequente storende invloeden. Dit kan kostenverlagend zijn: omdat de afstand tot de sterkstroomkabel kleiner mag zijn, kunnen de kabelgoten smaller worden.
PIMF- kabel (Pairs in Metal Foil): deze kabel is beter afgeschermd dan de FTP- kabel. In de eerste plaats is ieder aderpaar afgeschermd met een folie. Daarnaast is het geheel, alle aderparen gezamelijk, afgeschermd met een folie of een vlechtwerk. Het voordeel is dat de aderparen elkaar onderling niet kunnen beïnvloeden. Dit maakt grotere bandbreedtes mogelijk.
Cat5 en Cat6

De normen die aan netwerken in Europa en Amerika worden gesteld, groeien steeds meer naar elkaar toe. Er zijn twee standaarden. Class gaat uitsluitend over de prestaties van een netwerkverbinding. De categorie- indelings stelt eisen aan de verbinding én aan de gebruikte componenten.

Class D of Cat5E is een gevestigde standaard en techniek. Voor veel bedrijven kan dit al een goede keuze zijn.
Class E of Cat6 is de nieuwste norm. Het is een betrouwbare keuze voor de toekomst. Alle Cat5E toepassingen lopen zonder aanpassingen probleemloos over op Cat6.
Cat5E- en Cat6- kabel kan zowel in UTP- als FTP- uitvoering geleverd worden. Voor de toepassing of transmissiesnelheid maakt het niet uit of de kabel wel of niet is afgeschermd. Cat7- kabel is er uitsluitend in PIMF- constructie.

Een keuze maken

ATS Nederland helpt u graag bij de juiste keuze. Wij geven u voorlichting over alle voor- en nadelen en toepassingen van elk type bekabeling.