Borg Technisch Beveiligingsbedrijf
Installatiebedrijf Brandmeldinstallaties

Componenten

Een netwerk bestaat niet alleen uit kabels. Al die kabels moeten ergens vandaan komen en ergens eindigen. Ook PC’s, randapparatuur, switches en andere apparaten moeten ergens aangesloten en afgekoppeld worden.

nexans_patchpanelPatch panelen

Patch panelen komen vaak bijeen in een technische ruimte. Bij de patch panelen komen alle computers uiteindelijk uit en worden de kabels verzameld. In het patchpaneel vindt elke computer zijn eigen ‘tappunt’ voor de nodige centrale informatie of toegang tot het internet. Door de toepassing van patch panelen kunnen PC’s, randapparatuur, switches en andere apparaten snel aangesloten en afgekoppeld worden.

Patchkasten

Bij gebruik van meerdere patch panelen worden deze verzameld in een patchkast. Maar ook alle overige active netwerkcomponenten (zoals de telefooncentrale) kunnen hierin worden ondergebracht. Door de snelle ontwikkelingen in de datacommunicatie is het noodzakelijk dat over de inrichting van een dergelijke centrale ruimte goed wordt nagedacht. De locatie, de afmetingen en uitbreidingsmogelijkheden van deze ruimte bepalen voor een groot gedeelte of er op uw (toekomstige) automatiseringswensen ingespeeld kan worden. De mogelijkheden van de toegepaste datakasten vormen daarbij een cruciale rol. Uiteraard dient de kastopstelling ruim van opzet en aan de voor- en achterzijde goed bereikbaar te zijn. Ook de kasten zelf dienen voorbereid te zijn om accessoires naderhand in te kunnen bouwen.

Outlets

Aan de andere kant van de kabel bevindt zich de wandcontactdoos. Dit is een tussenstation tussen de computer en het netwerk. De wandcontactdozen- ingebouwd in kantoormeubelen, scheidingsmuren of weggewerkt onder vloerkleden- zijn de verbindingspunten (outlets) waar de kabel naar de computer wordt aangesloten op het permanente netwerk.

allied-telesis-at-9000-28sp-50Switches en Routers

Om PC’s in een netwerk te krijgen moeten ze op de een of andere manier fysiek met elkaar verbonden zijn. Met een Switch kunnen meerdere PC’s op eenvoudige wijze met elkaar verbonden worden. Een router is ontworpen om twee netwerken met elkaar te verbinden, meestal een Local Area Network, of LAN (zoals een klein kantoor) met een Wide Area Network, of WAN (zoals het Internet). Dit kan in feite ook worden bereikt met een switch, maar een router heeft extra “slimme” software met beveiliging (zoals een firewall) die ongeauthoriseerde toegang van buitenaf tot de computers in het LAN tegen gaat.

UPS- systemen

Een ”’Uninterruptible Power Supply”’ is een apparaat dat bij uitval van de elektrische spanning/ netspanning de stroomvoorziening van computers en andere apparatuur voor een korte tijd kan overnemen. Een UPS heeft meestal een accu en een elektronische schakeling die daar weer netspanning van kan maken. Ook is bij sommige soorten UPS’en een detectieschakeling aanwezig die kijkt of de netspanning nog aanwezig is en zonodig overschakelt op noodstroom. Typerend voor een UPS is dat er geen moment spanning ontbreekt. Zo zijn de bedrijfskritische toepassingen goed beschermd.

Een keuze maken

ATS Nederland helpt u graag bij de juiste keuze. Wij geven u voorlichting over alle voor- en nadelen en toepassingen van de componenten. Stuur ons het contactformulier toe en wij nemen vrijblijvend contact met u op.